İçeriğe geç

Tuvalet Varken Namaz Olur Mu

Tuvaletin varken namaz kabul olur mu?

Cevap: Evet. Müslim hadisinde Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Yemek hazır olunca ve büyük ve küçük abdest bozanlar gelince namaz kılınamaz.” Osurmak, tuvalete gitmek gibidir. Kural şudur: Namaz sırasında kalbin huzurunu bozan her türlü ihtiyaç, namazdan önce giderilir.

Çiş olan yerde namaz kılınır mı?

Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi bir necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Bu miktardan az necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.

Tuvalet olan odada namaz kılınır mı?

Tuvaletin önündeki koridor ayrı bir oda sayılır. Salona açılan odalar da ayrıdır. Bu odalarda namazı mekruh kılan resimler bulunsa bile, salonda kılınan namaz mekruh olmaz. Günümüz tuvaletlerinde hiçbir pislik açığa çıkmadığı için, gerektiğinde tuvalette kılınsa bile namaz mekruh olmaz.

Sıkışık gazla namaz kılınır mı?

“Sizden biriniz namazda sessiz kalırsa (sessiz gaz çıkarırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis no.: 205. Tirmizi; Hadis no.: 1164. Tirmizi, sahih bir isnadla rivayet etmiştir.)

1 Damla idrar abdesti Bozar mı?

Ancak bir kimse namazdan sonra iç çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz sırasında çıkan bir idrar damlası olduğunu bilir ve daha sonra çıktığı anı hatırlarsa, abdestsiz namaz kılmış sayılır.

Makatta kaka kalması abdesti bozar mı?

Bir kimse tuvaletten sonra temizlenip abdest alsa, abdestli olduğu varsayılır; ancak abdesti bozan bir şeyin varlığından emin olunursa, bu şey varsayımı ortadan kaldıracak kadar güçlü olsa bile, abdesti bozulmaz.

Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?

Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.

İç çamaşırda kaka lekesi abdesti bozar mı?

A: Eğer yıkadıysanız ve üzerindeki eşyaları ve maddeleri çıkardıysanız ve üzerinde hiçbir şey yoksa ve koku da yoksa, o zaman kesinlikle sorun yok, ancak mümkünse değiştirmeniz daha iyi olur. Değiştiremiyorsanız, iyice yıkayıp kurulayın, giyip namaz kılın. Sadece sert cisimler veya sıvı idrar abdesti bozar. 19 Şubat 2022A: Eğer yıkadıysanız ve üzerindeki eşyaları ve maddeleri çıkardıysanız ve üzerinde hiçbir şey yoksa ve koku da yoksa, o zaman kesinlikle sorun yok, ancak mümkünse değiştirmeniz daha iyi olur. Eğer değiştiremiyorsanız, iyice yıkayıp kurulayın, giyip namaz kılın. Sadece sert cisimler veya sıvı idrar abdesti bozar.

Zevk suyu iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?

Bu bağlamda, özürlü bir kimsenin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.

Hangi odada namaz kılınmaz?

İbn Ömer r.a.’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şu yedi yerde namaz kılmayı yasaklamıştır: “Çöplükte, hayvan kesilen yerde, mezarlıkta, yol ortasında, hamamda, deve ağılında ve Kâbe’nin damında.” (Tirmizi 346, İbn Mace 746) Ancak bu hadis zayıftır.

Yatak odasında namaz kılınır mı?

Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.

İç çamaşırı olmadan namaz kılınır mı?

Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları dışında bütün bedeni mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar.

Tuvalet varken namaz kabul olur mu?

Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).

Makattan hava çıkması abdesti bozar mı?

Bu gazlar abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile abdestinize veya namazınıza bir zarar vermez.

Çişini tutmak abdesti bozar mı?

İdrarınızı tutmak abdesti bozmaz. Ancak ne sağlık ne de namazda konsantrasyon açısından iyi bir uygulama değildir. Namaz sırasında idrar yapma ihtiyacı hissederseniz, namaz bitene kadar idrarınızı kesebilirsiniz. 24 Ağustos 2022 İdrarınızı tutmak abdesti bozmaz. Ancak ne sağlık ne de namazda konsantrasyon açısından iyi bir uygulama değildir. Namaz sırasında idrar yapma ihtiyacı hissederseniz, namaz bitene kadar idrarınızı kesebilirsiniz.

Tuvalet namaz abdestini bozar mı?

Abdesti bozan başlıca durumlar şunlardır: 1. İdrar ve dışkı yollarından ve yaralardan idrar, dışkı, meni, mezi veya kan gibi necis maddelerin, sıvıların veya maddelerin gelmesi.

İç çamaşırda idrar namazı olur mu?

İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.

Sıkışık abdestle Kur’an okunur mu?

Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan ezberden okunabileceği hususunda âlimler arasında bir görüş ayrılığı yoktur. Ancak Kur’an-ı Kerim Allah’ın kelamı olduğundan, ezberden okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir (Nevevi, el-Mecmu’, 2/69).

Taharet almadan namaz kılınır mı?

Mesele 25: Namazda ve küçük pisliklerden temizlenmeyi gerektiren her ibadette abdest almak farzdır. Abdesti olmayan bir kimsenin, vücudunun herhangi bir yerini Kur’an satırına dokunması caiz değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir